01 júna 2007

VITAJTE!

. 01 júna 2007

Vnímame svet intenzívnejšie a trochu inak. Radi sa však o svoje postrehy a dojmy delíme a sprostredkúvame ich iným. Poéziou i prózou sa pokúšame pretvoriť svet a hľadáme tým akési optimum, prijateľnú alternatívu pre nás všetkých.

Kto vlastne sme? Sme Optimum m. u. m. , teda Optimum mladých umelcov martinských. Niekto nás však nazýva aj mladými údmi martinskými, čomu sa pochopiteľne taktiež nebránime. Naše začiatky zahaľuje rúško tajomstva. Nevieme, odkedy vlastne fungujeme, nevieme, koľko členov sa k nám hlási. Vieme len jedno – máme už dosť tvrdých pravidiel a zaužívaných tradícií.

Tak toto sme my (ale nie všetci, iba zprava SuAri, AnnAnn a Jasmin) :


Niekde na začiatku Optima bola dvojica zjavne unavených maturantov, ktorí si nezávisle od seba, v tej istej miestnosti o rozmeroch 4 krát 5 metrov krátili čas pri čítaní básnických zbierok. Jeden študoval Baudelairove „Květy zla“ v českom preklade od Nezvala, Dyka a Čapka, druhý hĺbil v Kostrovom diele „Ave Eva a iné“. Náhoda chcela, aby si títo dvaja začínajúci poeti brnkli po nose a z nevinného prvého rozhovoru vzniklo priateľstvo spájané vôňou starých, ale dobrých kníh.

SuAri a Jasmin Mi-Chaud ovplyvnení sebou navzájom tvorili stále viac a viac. Prišla však maturita, odchod z gymnázia. Priateľské poetické nite na prvý pohľad pretrhnuté neúprosnosťou ľudského bytia však paradoxne ešte upevnili svoju celistvosť. V hlavách vznikla myšlienka založenia literárneho klubu. Nie však klubu obyčajného, ktorého stanovy obsahujú viac strán ako literárna tvorba z pera jeho členov.

Tak vzniklo Optimum m. u. m. Niekoľko stretnutí vo dvojici, v kaviarni pri komunistickej pozostalosti v centre mesta sa časom zmenilo na niekoľko stretnutí v trojici. Prišla AnnAnn. Obohatila náš klub o svoju literárnu tvorbu, ženský šarm, nežnosť a inteligenciu, ktorú dvojčlenné mužské osadenstvo klubu tak súrne potrebovalo. Nikto z nich si neuvedomoval, že novovzniknutý klub je vlastne dielom osemročného gymnázia, veď zakladajúci členovia sú buď jeho absolventi, alebo študenti.

Postupom času sa našlo niekoľko ďalších poetických duší, ktoré rozšírili rady mladých umelcov martinských hľadajúcich Optimum. Prijali medzi seba (čestného) prezidenta Jeremiáša Kazinského, žijúceho a pracujúceho v Prahe, srdcom je to však „obyvateľ Kotliny“, ako sa sám tituluje. Na svojom konte má básnickú zbierku „Básne“ s podtitulom „Fiasko záhradnej slávnosti“, v dohľadnej dobe sa chystá knižne vydať aj súbor poviedok s názvom Anamnéza (Rozhovory s Mystikom).

Klub má za sebou organizovanie poetického večera s názvom MÚM z MÚZ. Recitály do jazzu, príjemná atmosféra pri tmavom pivku a samozrejme literárnych dielach sa niesla piatkovým podvečerom ako hmla sherwoodskym lesom.



Na týchto stránkach sa teda dozviete viac aj o pripravovaných akciách. Veríme preto, že budete mať Optimum radi a zamilujete si nás. Toľko na úvod.

 

O NÁS

Moja fotka
Martin, Turiec, Slovakia
literárny spolok mladých umelcov martinských

Blog Archive